De Groen-witte geschiedenis.....

1968
Enkele Grembergenaars vonden dat een gemeente zoals Grembergen een eigen voetbalploeg moest hebben.
SK Grembergen werd gesticht door onder andere Emiel Geerinck en Herman Burghgrave.
De voorzitter werd Willy Bernauw. Er werd gestart met een eerste elftal en een knapenploeg. Trainer was Rie Verhelst.
"SK Grembergen, neofiet in derde provinciale"

1969-1972

Aanvankelijk gestart in 3e provinciale slaagde groenwit er niet in zich binnen de eerste vijf te rangschikken, zodat het uitkwam in 4e provinciale. Tijdens het seizoen 1969-70 liep het de promotie mis nadat Rie Verhelst tijdens de laatste wedstrijd tegen Gijzegem een strafschop tegen de paal mikte.
alles lijkt peis en vree op den SK getuige de krantenartikels die melding maken van een eensgezind groenwit dat rekent op de jeugd (toen al!).
Vanaf het seizoen 1970-71 was het jeugdcomité actief. Echter, deze kwamen in conflict met het hoofdbestuur, en scheurden zich dus af. In dit artikel (De Voorpost 22/04/1972) schuiven ze elkaar de zwarte piet toe...
Later dat jaar barst echter de bom tussen het jeugd- en hoofdbestuur van SKG. Een scheuring is onvermijdelijk en Eendracht Grembergen is het gevolg... De Voorpost berichtte er toen over op deze manier


1972-1973

Het seizoen 1972-1973 gaat van start en SKG stelt zijn ploeg voor aan de pers. Vernieuwing heet het.
Een artikel later op het seizoen windt er geen doekjes om: SK Grembergen neemt een optie op de titel.

April 1973: SK Grembergen speelt kampioen op de laatste speeldag en wint met 3-0 van.... jawel, Eendracht Grembergen.
'Rode Anjers' titelt het wedstrijdverslag in de krant. Een andere krant titelt 'Sportkring Grembergen kampioen' (2 pagina's).
Foto's van de wedstrijd SK Grembergen - Eendracht Grembergen vindt u hier, en ook de obligate kampioenenfoto's staan in de gazetten: hierzo...

Sportkring Grembergen werd in de media na het seizoen 1972-73 geroemd als de 'Kampioen van de eendracht' SKG pakt na de titel in 4e provinciale ook die van 'Algemeen Kampioen' door de finale te winnen tegen Beervelde: het matchverslag. Daarna is het tijd voor feest: 'Voetbalminnend Grembergen op de feesttoer', 'Voetbalkampioenen gehuldigd te Grembergen' en 'Kampioenenviering van SK Grembergen' koppen de kranten...

1973-1974
SK heeft al zes ploegen in competitie:
Eerste elftal, reserven, juniors, scholieren, knapen en miniemen.

1976-1977
1976: Op het einde van het seizoen duiken plots krantenberichten op over een mogelijke fusie tussen Eendracht en SK Grembergen. De woordvoerders van Eendracht zijn echter duidelijk: Fusie nooit! (2 pagina's). In de aanloop van het seizoen 1976-1977 vinden we een krantenartikel terug over de transferperikelen van die tijd. Zo vertrekt Dirk Deferrere naar Eendracht Zele. Veel inkomende transfers zijn er niet dat seizoen want groenwit bouwt verder op de jeugd. Het seizoen 1976-1977 zou trouwens niet het meest succesrijke worden van de club, het begon met een thuisnederlaag tegen Sinaai....

Het seizoen 1976-1977 werd een moeilijk seizoen waarin groenwit zich slechts kon redden op de laatste speeldag, door thuis te winnen van Gerda met 2-0 (waardoor Gerda zakt). Zeven pagina's met foto's & wedstrijdverslagen van dat seizoen. Verder in 1977: SKG gooit het roer om en Herman Burghgrave wordt de nieuwe voorzitter...

1977-1981
Het seizoen 1977-78: De club bestaat 10 jaar. De miniemen spelen voor de tweede keer op rij kampioen en ze plaatsen zich voor de 1/2 finale in de 'Beker van Het Volk'. Uit de archieven blijkt dat dit vooral komt door de inzet en de voetbalkennis van Louis Cooreman, een oud-speler van KAVD. Frans Verhelst, die bekend stond als een bekwaam trainer bij SKG moet door een knieblessure zijn taak als trainer overlaten aan André Heyman. SKG eindigt dat seizoen als 9e in 3e provinciale D. Jan Van Damme was de topschutter van de club met 7 rozen en doelman Michel Van Damme miste geen minuut van de competitie.  Een foto van het bestuur uit die periode: hier.

Het voetbalseizoen 1978-79 dan: Onder leiding van Georges Van Cauwenberghe spelen de knapen kampioen en vraagt de club toestemming aan de kerkraad om een nieuwe kantine te bouwen. SKG eindigt dat seizoen, nochtans na een goede start op de 13e plaats met 25 punten. Slechts zes spelers scoorden dat seizoen voor SKG: Leo Van Cauwenberghe nam er daarvan 12 voor z'n rekening, André Magerman, een linksbuiten die werd overgenomen van Baasrode, legde er 8 in het netje.

1979-80 werd een heel druk seizoen voor de club: de knapen speelden alweer kampioen en er werd gestart met de bouw van de nieuwe kantine, dit met medewerking van een hele schare vrijwilligers. Foto's van de bouw van de kantine kan u hier vinden.

Het is ook het jaar dat de beloftevolle speler Geert Tonnelier op de terugweg van de training op z'n fiets werd aangereden door een dronken bestuurder. Geert, nog steeds een trouwe SK-medewerker, lag maanden in coma en op 19 april 1980 speelde SK tegen VW Hamme een benefietwedstrijd om te helpen de kosten te drukken. Lees alle krantenartikels daarover op deze link en bekijk enkele foto's van deze wedstrijd. Er werd trouwens een voormatch gespeeld door de SK-juniores tegen deze vedetten uit Zogge, het thuisdorp van Geert.


Het seizoen 1980-81: De scholieren, onder leiding van André Heyman, spelen kampioen. Het eerste elftal eindigt de competitie op een anonieme 11e plaats met 28 punten. Topscorer werd Jan 'kat' Van Damme met 12 doelpunten. Op 25 september 1981 wordt de kantine officiëel ingehuldigd en daar zijn foto's van.


1981-1985
Het seizoen 1981-82: Gerard Verhelst neemt de trainersfakkel in handen bij het eerste elftal en ziet SK eindigen op een fraaie 6e plaats. Topschutter was Kris Buydts met 18 rozen. Onder leiding van Karel De Kegel organiseert het vernieuwde jeugdbestuur hun eerste jeugdtornooi voor knapen en scholieren.

Het seizoen 1982-83: Weinig beweging op de transfermarkt: SKG sluit Guido Catrysse (KAVD), Guy Deroeck (Azalea) en Luc Deraeve (Welle) aan. De twee laatstgenoemden kwamen trouwens op Grembergen wonen. Groenwit eindigt dat seizoen op een gedeelde 5e plaats en goudhaantje Kris Buydts scoorde dat seizoen liefst 24 doelpunten. Ook vermeldenswaardig: doelman Luc De Lathouwer mistte op vier seizoenen tijd slechts 1 wedstrijd! SKG verfraait dat jaar ook z'n infrastructuur: de verlichting wordt aangepast en de tribune wordt verfraaid. Foto's van deze werkzaamheden: hier.

Het seizoen 1983-1984: Gerrit De Pauw wordt de nieuwe hoofdtrainer bij groenwit en eindigt op een 8e plaats met deze mannen.
De SKG-junioren spelen kampioen en winnen de tornooien van KAVD & Sp Buggenhout. SKG stampt ook een preminiemen-ploeg uit de grond: Louis Cooreman is hun vertrouwde oefenmeester. Ook teruggevonden in het archief: deze foto's van de scholierenploeg uit die tijd.
Ook deze jeugdploeg zou best wel eens uit deze periode kunnen komen!?Seizoen 1984-85: SKG eindigt dat seizoen, nog steeds in 3e provinciale, mooi vierde en dat had het grotendeels te danken aan de voorlijn Kris Buydts (18 goals) - Chris Dierickx (8) & 'Jefke' Parewijck (5). Het moet ook gezegd dat de verdediging dat seizoen de minst gepasseerde was met 27 tegendoelpunten. De ploeg van toen hier op foto. In de marge: de juniors speelden alweer kampioen en een foto van de scholierenploeg van dat seizoen: hierzo.


1985-1989
Seizoen 1985-86: Coach Gerrit De Pauw ziet dit eerste elftal op een tweede plaats stranden na kampioen St Gillis-Waas. Kris Buydts (16), de kopbalsterke Gino Baetens (10) en Kris Dierickx (8) maakten op hun drietjes 34 doelpunten! Een artikel over het reilen en zeilen bij SKG toendertijd (Voorpost van 15 februari) kan u hier nalezen (4 pagina's). In diezelfde editie stond deze ploegfoto genomen vóór de derby tegen Baasrode.
Ook deze jeugdploeg zou uit deze periode kunnen komen?

Seizoen 1986-87: Groenwit bezet op het einde van de rit de derde plaats na Kallo en Stekene. 35 doelpunten dat seizoen voor onze oud-trainer Buydts en onze huidige T2 Bart Nobels lapte er dat seizoen als jong veulen 10 binnen. Twee foto's van het eerste elftal dat seizoen: hier klikken. Brute pech dat seizoen voor Luc De Lathouwer: een ernstige knieblessure tijdens de wedstrijd Baasrode - SKG maakte een einde aan zijn veelbelovende carrière (Luc werd voor het seizoen 83-84 getransfereerd naar 3e-klasser Jong Lede en zag ook daar het seizoen in mist opgaan door een knieblessure).


Het seizoen 1987-88: De club is aan haar 20e seizoen begonnen. Het eerste elftal eindigt op een 5e plaats. Twee foto's van de kern van dat seizoen: hier. Alle jeugdploegen eindigen binnen de eerste vijf in hun reeks en de preminiemen spelen zelfs kampioen. Foto's van 2 jeugdploegen op het tornooi van Baasrode: hier klikken. Tijdens het jaarlijkse jeugdtornooi werden nogal wat bekers overhandigd aan oude bekenden: klik hier voor de foto's.

Voor het seizoen 1988-89 houdt SKG zich rustig op de transfermarkt maar Dirk De Ferrerre neemt wel het trainersroer over. Een foto van het fanionelftal: hierzo. SKG eindigt op een 7e plaats in 3e provinciale E en Bart Nobels was de Grembergse topschutter met 10 treffers.


1989-1993Het seizoen 1989-90 dan: Het eerste elftal klokt af op een bescheiden 11e plaats. Trainer-speler Dirk De Ferrerre maakte dat seizoen de meeste goals voor SKG (7). Een foto van de ploeg van dat seizoen: hier


Het seizoen 1990-1991 is nog steeds gekend als 'het mirakeljaar'. Het eerste elftal is niet goed bezig en staat zowat op zakken naar 4e provinciale... na 25 wedstrijden draagt het de rode lantaarn met amper 15 punten. Echter, met veel overleg en doorgedreven trainingen lukte het coach Gerrit De Pauw alsnog om tijdens de laatste vijf wedstrijden 9 op 10 punten te halen en eindigt SKG op een 12e plaats. De reserven en junioren doen het beter dat seizoen: ze spelen beiden kampioen.
In de marge: enkele foto's van helpende handen tijdens het jeugdtornooi in 1990

1991-1992 is een rustig seizoen. Het eerste elftal eindigt op een vijfde plaats en met 19 doelpunten was Bart Nobels de groenwitte topschutter.
Het was trouwens de verdienste van Gerrit De Pauw dat SKG op en naast het terrein één grote familie werd. Getuige daarvan deze foto's van het eindeseizoensfeestje.
Vaststellingen dat seizoen:
1) Eén terrein is onvoldoende om de acht ploegen die op dat moment in competitie zijn te laten trainen en spelen.
2) Christophe Claes was toen nog in staat om alle 30 wedstrijden te spelen zonder blessure!

Het seizoen 1992-1993: Het eerste elftal eindigt op de dertiende plaats, weliswaar met negen punten voorsprong op de dichtste achtervolgers maar dat mindere resultaat werd weggedrongen door het feit dat de club dat jaar zijn 25-jarig bestaan viert! Iemand op 'den SK' heeft blijkbaar een fototoestel gevonden en legt de ploegen van groenwit uit dat seizoen op de gevoelige plaat. Alweer een kampioen toch bij de jeugdploegen: we herkennen Stijn Quintelier bij de zegevierende miniemen.   
Op het einde van het seizoen werden oud-spelers opgeroepen om een reünie-wedstrijd te spelen, en daar zijn foto's van...


1993-1996
Naar aanleiding van het zilveren jubileum van groenwit in 1993 blikt Herman Burghgrave terug in de gazetten. Op 15 mei 1993 stampte de werkgroep '25 jaar SK Grembergen' onder de drijvende kracht van Marc Verhelst 'Footrock' uit de grond. Er werd op de parking een podium geplaceerd en de bands 'The Dalls' (met o.a. de piepjonge Kristel Verbeke aka de zwarte van K3), 'Réçu Racine', Mutual Chemistry' en The Next Generation' gaven flink van jetje die avond. Foto's van die avond, en vooral van de helpers en toeschouwers op deze link.

Het seizoen 1993-1994 dat daarop volgt was onder leiding van André D'Hanis best verdienstelijk te noemen. Na een inhaalrace (slechts 3 punten op 8 wedstrijden!) eindigde de club op een mooie zesde stek dankzij een 21 op 28 na Nieuwjaar. Bart Nobels en SaiÏd Tahiri scoorden elk 12 keer.
SK plaatst nieuwe verlichting. Reserven en Juniors spelen kampioen.

Het seizoen 1994-1995 werd een grand-cru voor SKG. De junioren (hier nog op een foto van het seizoen daarvoor), scholieren en miniemen spelen kampioen. Bovendien beukt het eerste elftal, onder leiding van André Dhanis, de poort naar tweede provinciale open. SKG eindigt na dertig wedstrijden op het hoogste schavot met één punt voorsprong op FC Oostakker, nadat het tijdens een superspannende laatste wedstrijd tegen Heikant Zele dankzij een doelpunt van Kurt De Leenheer met 1-0 won. Sfeerbeelden van deze wedstrijd vindt u op deze 8 pagina's. Philip Govaert speelde alle 30 wedstrijden dat seizoen en Bart Nobels, jammer genoeg geblesseerd tijdens het seizoeneinde, was topscorer met 12 doelpunten. SKG scoorde dat seizoen trouwens slechts 47 doelpunten, maar het kreeg er slechts 19 binnen...


Het seizoen 1995-96 is het eerste seizoen dat het fanionelftal uitkomt in 2e provinciale. Trainer Luc Schepens werd halfweg het seizoen vervangen door Wim Waegeman en SK eindigt finaal op een 10de plaats met 40 punten. Topscorer dat seizoen was Kurt De Leenheer met 13 eenheden. Het verhaal van dat seizoen samengevat in dit document van 7 bladzijden. De reserven van SKG speelden met groot overwicht kampioen dat seizoen: 104 goals gemaakt en 25 tegen!


1996-2000

Het seizoen 1996-97: Nog steeds onder het trainerschap van Wim Waegeman eindigt SKG voor zijn 2e seizoen in 2e provinciale op de twaalfde plaats. Hier een ploegfoto van het eerste elfta en een krantenartikel na de wedstrijd tegen Opstal. Hans Criel en Robby Blommaert stonden 30 wedstrijden op het veld dat seizoen.  Voor de reserven van SKG niks nieuws: die werden alweer kampioen. Ook de scholieren, knapen en preminiemen haalden het hoogste schavot. Dat seizoen lopen er ook al zo’n 40 ‘duiveltjes’ rond op de terreinen van SK Grembergen. De archivaris heeft enkele jeugdfoto’s achtergelaten in het archief waar geen jaartal op stond genoteerd maar ze zijn alleszins vanaf 1996 tot later in de jaren ’90.

1997-98: Het eerste elftal eindigt op een vrij anonieme elfde plaats  met 39 punten. Hier een krantenartikel na de verloren wedstrijd op Oudegem. De reservenploeg, knapenploeg en deze preminiemen A spelen dat seizoen kampioen.

1998-99: Het eerste elftal kende een seizoen vol bloed, zweet en tranen. De manier waarop het eerste elftal zich redde van de degradatie was een kampioenstitel waard. De wedstrijd thuis tegen Beervelde zorgde voor de redding. Ze eindigden 12e, met als trainers Geert de Schrijver en assistent Werner D’Haeseleer. De reserven A, scholieren en miniemenploeg bezetten alweer de eerste plaats op het einde van de rit. SK Grembergen groeit ondertussen verder met 12 ploegen, waarvan er 8 competitie spelen. Een krantenartikel van de knapenploeg van dat seizoen (2 pag). Ook de scholieren haalden de krant...

1999-2000: Een donker jaar voor het eerste elftal: de doelstelling was om bovenin mee te draaien maar tijdens de eerste10 wedstrijden werden slechts 3 punten gehaald. Finaal eindigt coach Geert De Kegel met SK op de voorlaatste plaats en zakt naar 3e provinciale. Eén lichtpunt dat seizoen: coach Patrick Van Cauwenberghe verovert met zijn scholieren de felbegeerde ‘Beker van Het Volk’.

2003-2004
SK heeft 12 ploegen. De kantine wordt verfraaid en vergroot.
Er is een nieuwe hoofdsponsor, een nieuwe secretaris en nieuwe bestuursleden.
SK Grembergen leeft!

2006 : geboorte reus Den Burggraaf

2007-2008
SK Grembergen viert z’n 40 jarig bestaan met een kampioenstitel.
De eerste confrontatie met KAVD in een competitiewedstrijd wordt een feit...
De kantine wordt vernieuwd en uitgebreid onder leiding van Bert Matthijssens.

2008-2009
Het 1ste jaar met de jeugdploegen in provinciale reeksen is een succes.
De openingswedstrijd van het seizoen, SKG-KAVD, is een voltreffer met 800 toeschouwers maar wel met 1-4 verlies.
Het 1e elftal wint de 2de periodetitel en eindigt op een mooie 6e plaats.
Als klap op de vuurpijl wint SKG de eindronde en promoveert naar 1e provinciale.

2009-2013
Het blijft bij 1 jaar in 1e provinciale. Zonder extra aanwinsten en met hoofdzakelijk ‘eigen’ spelers zakken we verdienstelijk als 3e laatste in de stand. De jaren daarop vertoeven we in 2de provinciale.

Supportersclub ‘Den Offside’ wordt opgericht en groeit uit tot een succesverhaal met zo'n tweehonderd leden en evenementen als busreizen op verplaatsing, cavabar, koffiebar…

Ondertussen zitten we met 15 jeugdploegen in competitie aan onze limiet qua capaciteit.

 
Sponsors

 • aQuizien
 • inbraakveilig.be
 • ROB Verhuur
 • SD Worx
 • Proxy Delhaize
 • aQuizien
 • Matthijssens BVBA
 • aQuizien
 • Zakenkantoor Geert Verbustel
 • Kasseien De Coninck
 • Poly Technics

Laatste Update

De website werd laatst bijgewerkt op:

dinsdag 11 december 2018 om 19:37

Delen

 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Toevoegen aan Google Bookmarks
Copyright © 2007 - 2018. SK Grembergen - V2016.4 - Administratie