Volledige afgelasting amateurvoetbal dreigt…

Het Overlegcomité zal op vrijdag 8 januari weinig of geen versoepelingen doorvoeren. Dat heeft gevolgen voor het amateurvoetbal. Officieel is het nog niet, maar de kans is zeer groot dat de lagere afdelingen niet hervatten op 14 februari, zoals voorzien. Een volledige afgelasting van het seizoen lijkt met de dag waarschijnlijker.

 

 

De crisiscel van de voetbalbond vergadert komende dinsdag 12 januari. Gezellig belooft het niet te worden. De signalen vanuit de politiek zijn duidelijk. Als het Overlegcomité morgen al versoepelingen zal doorvoeren, dan zal het zeker niet gebeuren in de domeinen die belangrijk zijn voor het amateurvoetbal. De beperkte contactbubbels vormen al grote praktische problemen. De verplichte sluiting van de horeca zorgt voor een financiële kater. Twee gigantische obstakels. Pas als die allebei van de baan zijn, kan er weer aan een heropstart gedacht worden. Zover zijn we nog lang niet.

Sinds midden oktober ligt het volwassen amateurvoetbal stil. Twee weken later volgden de U14 tot U17. Jongere spelertjes kunnen nog wel trainen, maar competitiewedstrijden gaan niet door. Volgens het oorspronkelijke plan zouden de lagere afdelingen weer beginnen voetballen vanaf januari. Toen het Overlegcomité begin december verdere verstrengingen had aangekondigd, tilden de amateurvleugels de heropstart naar het weekend van 14 februari.

Zonder versoepelingen is ook die datum niet haalbaar. En zo wordt de kans elke dag kleiner dat het amateurvoetbal dit seizoen opnieuw wordt opgepikt. De competities moeten voor de helft worden afgewerkt vooraleer het klassement als geldig wordt gezien. Maar met nog tien speeldagen (voor sommige clubs nog meer) voor de boeg, inclusief matchen die uitgesteld zullen worden door corona-uitbraken, rest er niet veel tijd meer. Zolang de kantines gesloten blijven en de clubs geen inkomsten kunnen boeken, is het sowieso een kansloze strijd. Als er pas in april weer pinten getapt mogen worden aan de toog – en de clubs dus nog een beetje uit de kosten kunnen komen – zal het te laat zijn om dit seizoen nog te voetballen…